(tekst został opublikowany tutaj: KLIKNIJ!)
Dzisiaj
przenosimy się w czasie i przestrzeni, aby na własne oczy zobaczyć, jak powstał
jeden z najstarszych i najsławniejszych drinków Ameryki… ;)
1888 rok, Nowy
Orlean - miasto muzyków, przyszła stolica jazzu. Noc. Mimo to ulice tętnią
życiem. Tak naprawdę dopiero po zmroku można poczuć prawdziwy klimat Nowego
Orleanu...
Idziemy ciemną
ulicą, mijając po drodze kilku typów spod ciemnej gwiazdy i panie o dość
wątpliwej reputacji. Krótko mówiąc, niezbyt zachęcające towarzystwo...
Na szczęście
docieramy do celu. Stoimy przed knajpą Gin Fizz Place prowadzoną przez braci
Ramos. Wchodzimy. W środku nie widać nic poza przyćmionym światłem i kłębami
dymu papierosowego. Panujący dookoła gwar świadczy o tym, że sala jest pełna.
Słychać głośne rozmowy, pijackie śmiechy, kłótnie i dźwięk tłuczącego się
szkła…
Szybkim
krokiem podchodzimy do baru. W samą porę! Właśnie teraz Henry – właściciel
lokalu – opracowywuje recepturę drinka, nie wiedząc, że RAMOS GIN FIZZ stanie
się jednym z najsłynniejszych koktajli na świecie. Uważnie śledzimy jego
ruchy...
RAMOS GIN FIZZ
SKŁADNIKI:
- 45 ml ginu
- 15 ml soku z limonki
- 15 ml soku z cytryny
- 30 ml syropu cukrowego (w zamian można użyć
cukru puderu)
- niewielka ilość wody pomarańczowej
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 60 ml gęstej śmietany (30-40 %)
- 1 białko jajka
- lód
- woda sodowa (lub woda mineralna, koniecznie
gazowana!)
WYKONANIE:
Gin, sok z limonki i cytryny, syrop cukrowy
(lub cukier puder), wodę pomarańczową, ekstrakt z wanilii, śmietanę i białko
mieszamy w shakerze. Następnie przelewamy do szklanki, dodajemy lód i dolewamy
wodę sodową (lub wodę mineralną). Całość możemy udekorować skórką lub
plasterkiem z cytryny.
Receptura drinka była wielką tajemnicą braci
Ramos aż do 1919 roku, kiedy to Gin Fizz Place musiał zostać zamknięty z
powodu prohibicji. Właśnie wtedy Henry C. Ramos zdecydował się wyjawić światu
przepis na RAMOS
GIN FIZZ. Całe szczęście! W przeciwnym wypadku nigdy nie
dowiedzielibyśmy się o jego istnieniu…
P.S. Powyższa receptura zawiera składniki, z
których przygotowywano pierwszą, pierwotną wersję drinka. Niektóre z nich (jak
wodę pomarańczową, ekstrakt z wanilii czy białko) można pominąć w zależności od
gustu.