5.01.2013

Party Drinks (vol. 7)

(tekst został opublikowany tutaj: KLIKNIJ!)

Dzisiaj przenosimy się w czasie i przestrzeni, aby na własne oczy zobaczyć, jak powstał jeden z najstarszych i najsławniejszych drinków Ameryki… ;)

1888 rok, Nowy Orlean - miasto muzyków, przyszła stolica jazzu. Noc. Mimo to ulice tętnią życiem. Tak naprawdę dopiero po zmroku można poczuć prawdziwy klimat Nowego Orleanu...

Idziemy ciemną ulicą, mijając po drodze kilku typów spod ciemnej gwiazdy i panie o dość wątpliwej reputacji. Krótko mówiąc, niezbyt zachęcające towarzystwo...
Na szczęście docieramy do celu. Stoimy przed knajpą Gin Fizz Place prowadzoną przez braci Ramos. Wchodzimy. W środku nie widać nic poza przyćmionym światłem i kłębami dymu papierosowego. Panujący dookoła gwar świadczy o tym, że sala jest pełna. Słychać głośne rozmowy, pijackie śmiechy, kłótnie i dźwięk tłuczącego się szkła…

Szybkim krokiem podchodzimy do baru. W samą porę! Właśnie teraz Henry – właściciel lokalu – opracowywuje recepturę drinka, nie wiedząc, że RAMOS GIN FIZZ stanie się jednym z najsłynniejszych koktajli na świecie. Uważnie śledzimy jego ruchy...

RAMOS GIN FIZZ 

SKŁADNIKI:
- 45 ml ginu
- 15 ml soku z limonki
- 15 ml soku z cytryny
- 30 ml syropu cukrowego (w zamian można użyć cukru puderu)
- niewielka ilość wody pomarańczowej
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 60 ml gęstej śmietany (30-40 %)
- 1 białko jajka
- lód
- woda sodowa (lub woda mineralna, koniecznie gazowana!)

WYKONANIE:
Gin, sok z limonki i cytryny, syrop cukrowy (lub cukier puder), wodę pomarańczową, ekstrakt z wanilii, śmietanę i białko mieszamy w shakerze. Następnie przelewamy do szklanki, dodajemy lód i dolewamy wodę sodową (lub wodę mineralną). Całość możemy udekorować skórką lub plasterkiem z cytryny.

Receptura drinka była wielką tajemnicą braci Ramos aż do 1919 roku, kiedy to Gin Fizz Place musiał zostać zamknięty z powodu prohibicji. Właśnie wtedy Henry C. Ramos zdecydował się wyjawić światu przepis na RAMOS GIN FIZZ. Całe szczęście! W przeciwnym wypadku nigdy nie dowiedzielibyśmy się o jego istnieniu…

P.S. Powyższa receptura zawiera składniki, z których przygotowywano pierwszą, pierwotną wersję drinka. Niektóre z nich (jak wodę pomarańczową, ekstrakt z wanilii czy białko) można pominąć w zależności od gustu.